terug naar INDEX


Algemeen Dagblad


De krant werd in 1946 als zusje van de Nieuwe Rotterdamsche Courant opgericht door W. Pluygers en J. Versnel. Pluygers werd de uitgever, Jan Schraver de eerste hoofdredacteur. Het eerste nummer rolde op 29 april 1946 van de persen.

In 1964 werd de krant, die tot dan toe was uitgegeven door de Nieuwe Rotterdamsche Courant NV, overgenomen door de Nederlandse Dagbladunie bv (NDU), ontstaan uit het samengaan van de NRC met het Algemeen Handelsblad.

In 1979 fuseerde de NDU met uitgeverij Elsevier, dat de dagbladpoot in 1995 afstootte naar PCM Uitgevers, waar Het Parool, Trouw en de Volkskrant al werden uitgegeven. PCM verwierf niet alleen het Algemeen Dagblad, maar ook de fusiekrant NRC Handelsblad. Het nieuwe AD is ondergebracht in een joint-venture waarin de uitgevers PCM en Wegener participeren.

Lange tijd was het Algemeen Dagblad, na De Telegraaf, de tweede krant van Nederland. Vanaf eind jaren tachtig verloor de krant lezers. Dat proces werd vanaf 1993 versterkt door de abrupte koerswijziging van toenmalig hoofdredacteur Peter van Dijk, die de krant een volledig nieuw uiterlijk gaf en van het dagblad een `kwaliteitskrant' wilde maken. Veel lezers waren daar niet van gediend. De overname van NDU door PCM frustreerde Van Dijks plannen enigszins, omdat het niet in het belang van het bedrijf was dat het Algemeen Dagblad zou concurreren met de Volkskrant, die toen erg succesvol was. Na een kort hoofdredacteurschap van Oscar Garschagen, die de titel op de voorpagina voorzag van `Nederlands populairste kwaliteitskrant', gooide hoofdredacteur Jan Bonjer het roer om. Inmiddels was de Volkskrant het Algemeen Dagblad voorbij gestreefd als tweede krant van Nederland. Bonjer schrapte het predicaat 'kwaliteitskrant' in 2004 en richtte zich weer nadrukkelijk op concurrentie met De Telegraaf. Ook dit leidde tot veel nieuwe opzeggingen van abonnees, van wie velen zich na 1993 hadden aangemeld.
Informatie Wikipedia

 
Ruud Kuyper: Alles komt weer goed
14 oktober 1993