terug naar INDEX

Brabants Dagblad
Wikipedia: Het Brabants Dagblad is een dagblad dat verschijnt in een deel van de provincie Noord-Brabant. Het verspreidingsgebied omvat 's-Hertogenbosch en Tilburg en de daar omheen liggende regio's, zoals het Land van Heusden en Altena, de regio's Oss, Uden-Veghel, Waalwijk en Boxtel, maar ook de regio Bommelerwaard, een op Brabant georiënteerd gedeelte van de provincie Gelderland. Het Brabants Dagblad had vroeger ook een eigen kabelkrant: Brabants Dagblad TV. Inmiddels is op internet gestart met het maken van nieuwsfilmpjes onder de naam BDtv. De hoofdredactie zit in het kantoor in 's-Hertogenbosch, waar ook alle algemene redacties gevestigd zijn. In tegenstelling tot wat de naam Brabants Dagblad doet vermoeden, verschijnt deze dus niet in heel Noord-Brabant. In het westen van de provincie grenst het verspreidingsgebied aan dat van BN/DeStem, in het zuidoosten aan dat van het Eindhovens Dagblad, in het uiterste noordoosten, zoals Grave en Cuijk, verschijnt De Gelderlander. Omdat van alle vier deze kranten Wegener de uitgever is, beconcurreren ze elkaar niet. De drukkerij is sinds jaar en dag gevestigd in Best (RotaBest). De hoofdredacteur van het Brabants Dagblad is sinds 1 april 2006 Annemieke Besseling. Vanaf 6 februari 2007 verschijnt het Brabants Dagblad op tabloid-formaat.
Uit: Korte geschiedenis van het Brabants dagblad
1946
De roep om een katholiek dagblad wordt gehonoreerd. De aandeelhouders van de twee kranten die in 1941 van de bezetter verplicht moesten fuseren, kregen hun uitgaverecht terug in een gezamenlijke vennootschap. Die liet op 26 oktober 1946 onder de naam Provinciale Noordbrabantsche Courant - Het Huisgezin weer een krant verschijnen.

 

1959
Op 3 januari verandert de Provinciale Noordbrabantse Courant-Het Huisgezin haar naam in Brabants Dagblad. Als ondertitel blijft nog tot in de loop van 1960 vermeld ‘Provinciale Noordbrabantse Courant-Het Huisgezin’. Daarna komen in de ondertitel de namen van de verschillende editie-uitgaven die mede zijn ontstaan uit eerdere fusies zoals die met het Dagblad van Oost-Brabant en De Sirene in Oss.