Diversen                                                         Terug naar index


Op deze pagina worden bijzondere objecten weergegeven waarop - hoe kan het ook anders - illustraties van Willem G. van de Hulst te vinden zijn. Er is een hele serie Borduurpaketten van Wilma Karels uit Ede, er is serviesgoed met afbeeldingen van de illustrator, mogelijk ook imitatiepapiergeld als lesmateriaal, er zijn kalenders, affiches en een hele serie prentbriefkaarten. Mogelijk komen er nog verschillende aanvullingen. jawel, nu pas een telefoonkaart met een tekening van




Borduurpakketten
Serviesgoed
Papiergeld
Prentbriefkaarten
Kalenders
Schoolplaten
Moeder
Beeld en geluid



Borduurpakketten

Wilma Karels uit Ede ontwerpt borduurpakketten naar tekeningen van Willem G. van de Hulst. Minitueus worden op de computer de patronen samengesteld waarin de bij benadering passende kleurige draden moeten worden geborduurd. Naast het plezier van het borduren op zich ontstaat de fraaie afbeelding van Van de Hulst die een plaatsje kan krijgen in de woon-, werk- of verzamelkamer.






Wilma Karels' winkel voor borduren & quilten in Ede


Foto van 20 februari 2005 bij het afhalen van een borduurpakket en de overige afbeeldingen.


Een overzicht van het inmiddels grote aantal Van de Hulst-pakketten


Een voorbeeld van de afbeelding in het pakket






Serviesgoed

Bij verschillende gelegenheden zijn illustraties van Willem G. van de Hulst voor serviesgoed gebruikt. Zeer sporadisch kom je hiervan bij verzamelaars iets tegen. Hoe uitgebreid dit gebied is, is me niet bekend. Hopelijk kan door deze inventarisatie een totaalbeeld ontstaan. Gaarne aanvullingen.




DORKAS INTERNATIONAAL HULP NEDERLAND helpt Soedan
De bekers met afbeeldingen van W.G. van de Hulst jr dragen een steenje bij. Nog onbekend wanneer.
Er zijn  twee ''drukken'' met de logo's op verschillende plekken. Hoogstwaarschijnlijk vier bekers.
Rozemarijntje; Rozemarijntje naar school; Rozemarijntje en rooie Pier; Rozemarijntje en de zwarte jongen
Blijkbaar is Rozemarijne en de oude juffrouw er niet bij.


 

Astrid Huizinga zet ze alle vier op een rijtje
met daarachter een Van de Hulst-bekertje met een nog niet getraceerde afbeelding

Serie mokken en bordjes MADE IN ENGLAND, waarschijnlijk voor 'Winkelketen Blokker' 
(Ook met dank aan Jannie Beekman, Boskoop en Astrid Huizinga, Siddeburen)

Tot nu toe bekend: Inde Soete Suikerbol, Fik, Bruun de Beer en Het wegje in het koren.


Inde Soete Suikerbol - Fik - Bruun de Beer

Het wegje in het koren
Met dank aan Astrid Huizinga


Van Inde Soete suikerbol is een setje gemaakt met op de beker het begin van het verhaal (de bakkerij en Louw), op het diepe bordje de optocht naar het paleis en op het platte bord de feestelijke afsluiting op het kasteel. Mogelijk zijn van de andere bekers ook setjes gemaakt.


Marchien Hof uit Scharendijke met een
Van de Hulst-bordje ca 2005


Serie bekers met afbeeldingen van Voor Onze Kleinen
Hasselt 2008



 



Kerst in de Vesting 2011
Ter gelegenheid van Kerst in de Vesting 2011 is een beker uitgegeven met een afbeelding van
Inde Soete Suikerbol







Papiergeld

De hieronder afgebeelde imitatie-bankbiljetten zouden uit 1945 en van de hand van Willem G. van de Hulst zijn.
In de tekeningen zijn eventueel wel karakteristieke gelaatsuitdrukkingen te herkennen.
Dhr. Van den Berg van Verzamelvereniging Het Fortuin uit Utrecht is stellig in zijn bericht daarover:

Beste Andries,
jammer dat ik die doos niet bewaard hebt, maar ik zal hem omschrijven. Hij was zo 30 x 30 cm en op de doos stond lesmateriaal met een afbeelding van een bankbiljet. Ontwerp W.G van de Hulst 1945. In de doos zaten imitatie-bankbiletten. De verkoper vertelde ook dat het van hem was geweest. Dat is de rede dat ik zeker ben. Vriendelijke groet, Leen van den Berg.

Gaarne contact met wie verdere informatie over dit lesmateriaal heeft.

Via een berichtje van leermiddelen - verzamelaar Dirk Sellis uit Heerde ging het spoor naar de Noord Nederlandse Stempel- en Leermiddelenfabriek in Groningen. Bij navraag aldaar werd ik door Mevr. Koopman doorverwezen naar de illustrator Jaap Kramer uit Groningen die bevestigde dat hij de schepper is van dit illustratief materiaal. Daarmee is dit vraagstuk opgelost. (9-2-2007).
Jaap Kramer verzorgde o.a. de omslag en illustraties van het boekje 'De vreemde veroveraar', de nieuwe bij Uitgeverij De Groot Goudriaan - Kampen uitgegeven bewerking van het Van de Hulst-verhaal John Paton, de Schotse zendeling. Oorspronkelijk verschenen in De kruisvlag ten [=in] top, Zwolle 1926 als John Paton, de Apostel der Hebriden.

AUTEURSINFO van de site van Den Hertog, Houten
Jaap Kramer

Illustrator Jaap Kramer werd op 6 mei 1936 in Bolsward geboren in een gezin met acht kinderen. De oorlogsjaren waren voor het gezin, waarvan de vader metselaar was, niet altijd gemakkelijk. Moeder stimuleerde haar kinderen om creatief bezig te zijn. Vanwege de papierschaarste leerde Jaap Kramer tekenen in oude balansboeken.

Na de christelijke lagere school belandde hij op de mulo, waar hij na twee jaar afging. Via een melkfabriek en een ijzerhandel werd hij magazijninpakker bij een grossier in levensmiddelen. In de avonduren volgde hij een tekenstudie bij de LOI. Op 16-jarige leeftijd werd hij aangenomen bij een reclamebureau in Leeuwarden, waar hij tot zijn militaire diensttijd werkte. In dienst zette hij de strip Jim Burk op, die gepubliceerd werd in het Bolswards Nieuwsblad. Na 1962 werd hij freelancer. Hij werkte m.n. veel voor uitgeverijen van schoolboeken: Jacob Dijkstra, Wolters-Noordhoff en Kok. Ook was hij jarenlang illustrator van Okki. Daarna werkte hij nog voor het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad. Sindsdien is Kramer illustrator gebleven van uitgeverijen met een christelijke levensovertuiging, zoals De Vuurbaak, Den Hertog, Kok, De Banier en Koster.
Jaap Kramer illustreerde honderden boeken, waaronder ook de drie delen van de kleuterbijbel van Van Dam Bijbelse vertellingen en de tweedelige kinderbijbel Uw Koninkrijk kome, van L. Snoek. Naast tekststrips voor onder andere het Reformatorisch Dagblad verzorgt Jaap Kramer ook veel tekenwerk voor de bladen Variant, Terdege, Gezinsgids en Onze eigen krant. Voor tv-programma’s van de Evangelische Omroep levert hij veel illustratiewerk. Ondanks de LOI-cursus en zijn werk op het reclamebureau, waar hij de technieken onder de knie kreeg, noemt Kramer zich autodidact. Hij voelt zich geïnspireerd door de illustratoren Isings, Jetses en Bottema. Met deze illustratoren heeft Kramer gemeen dat hij vindt dat iedere illustratie moet kloppen. Hij is in het bezit van een uitgebreid archief en voelt zich half archivaris, half tekenaar. De manier waarop Jaap Kramer tekent, schildert en aquarelleert, is traditioneel en herkenbaar. Kinderen moeten de illustraties kunnen begrijpen, zo luidt zijn opvatting. Jaap Kramer illustreert al meer dan 40 jaar.






Telefoonkaarten
Voorlopig nog pas in enkelvoud:
Uit 1995 een telefoonkaart met reklame voor 12 1/2 jaar 't Ankertje in Loenen a/d Vecht
Met dank aan Astrid Grijpstra voor de tip.


 





Prentbriefkaarten


Van vroegere datum zijn van Willem G. van de Hulst twee prentbriefkaarten bekend die zijn uitgegeven door het Comité Batakse Kinderbijbel - Pr. Hendriklaan 14 Bilthoven - Giro 65047. Prijs 15 cent











In de Leidse Courant van oktober 1948 wordt vermeld dat bij de intekenlijst voor 24 namen evenzoveel prentbriefkaarten
kaarten worden verstrekt om de gevers ter hand te kunnen stellen. De actie verloopt zéér succesvol.



Leidsche Courant 22 oktober 1948

Leidsche Courant 22 januari 1949

NB Of de informatie uit de Leidsche Courant helemaal klopt is de vraag, want de Batakse kinderbijbel in de vertaling van
D. Rijkhoek stamt al uit 1937 als Boekoe hasoedoengan ni roha. Mogelijk wordt in het artikel de tweede druk bedoeld met een iets andere titel.
Een aparte vertaling in het Maleis is me niet bekend, mogelijk omdat Javaans en Maleis zeer verwante  talen zijn.


Babad saka Kitab Sutji - Javaanse vertaling (nauw verwant aan het Maleis) van De Bijbelse geschiedenissen
Buku hasudungan ni roha - Batakse vertaling (2e druk) van een combinatie van de Bijbelse Vertellingen
voor onze kleintjes en De Bijbelse geschiedenissen in vertelling



Kinderliedjes

Eveneens in 1948 wordt door Uitgeverij Weenenk & Snel te Baarn een twaalftal kleurige prentbriefkaarten van Willem G. van de Hulst uitgegeven met alom bekende Hollandse kinderliedjes als motief.



Lang zal hij leven!! Daar is er één jarig. Hoera. Hoera! Drie kleine kleutertjes
     
Roodborstje zat voor het raam.... Slaap kindje slaap In een groen-groen knollenland
     
Hannes loopt op klompen Knaapje zag een roosje staan Onder moeders paraplu
 
Daantje zou naar school toe gaan Zie de maan schijnt door de bomen Toen onze Mop een Mopje was




Plaatjes Kijken

In de 90-er jaren is bij gelegenheid van de reizende expositie 'Plaatjes kijken met W.G. van de Hulst' door (het niet meer bestaande) bedrijf CreaCards uit Maarssen (Personal Printed Papers) een serie van 208 prentbriefkaarten en wenskaarten uitgegeven. De kaarten op fraai kunstdrukkarton en de dubbele wenskaarten op exclusief aquarelpapier met bijkleurende enveloppe. De enkelvoudige kaarten zijn met HA genummerd in het postzegelkader en de dubbele kaarten in twee uitvoeringen met dezelfde afbeeldingennummering achterop onderaan. De afbeeldingen op de kaarten zijn nagenoeg identiek, enkel iets andere versnijdingen. De volgorde verticaal en horizontaal is willekeurig, evenals de keuze van illustraties uit boeken van W.G. van de Hulst sr. of van Willem G. van de Hulst. Afmetingen prentbriefkaarten en kleine wenskaarten: 10x15, grote dubbele wenskaarten 12,4x17.

Folder tentoonstelling en CreaCards-reclame
















De 208 kaarten op volgorde, voor zover bekend.



 
Nr 001
Luister, kijk lees - voorjaar 1
Nr 002
Luister, kijk lees - voorjaar 2
Nr 003
Luister, kijk, lees - voorjaar 3
Nr 004
     
Nr 005
Luister, kijk, lees - voorjaar 5
Nr 006
Nr 007
Nr 008
 



Nr 009
Nr 010
Nr 011
Luister, kijk, lees - herfst 1
Nr 012
Luister, kijk, lees - herfst 2
 
 



Nr 013
Nr 014
Luister, kijk, lees - herfst 4
Nr 015
Nr 016
Luister,kijk, lees - herfst 6
       
Nr 017
Nr 018
Nr 019
Nr 020
 



Nr 021
Nr 022
Inde Soete Suikerbol - 1
Nr 023
Inde Soete Suikerbol - 2
Nr 024
Inde Soete Suikerbol - 3


Nr 025
Inde Soete Suikerbol - 4
Nr 026
Inde Soete Suikerbol - 5
Nr 027
Van drie domme zusjes - 1
Nr 028
Van drie domme zusjes - 2



Nr 029
Het plekje dat niemand wist

Nr 030
Van Bob en Bep en Brammetje
Nr 031
Allemaal katjes

Nr 032
Kareltje











Nr 033
Fik
Nr.034
Grote Bertus en kleine Bertus
Nr 035
Het wegje in het koren
Nr 036
Kleine Zwerver - 1


Nr 037
Kleine Zwerver - 2
Nr 038
Kleine Zwerver - 3
Nr 039
Hans de Ponnie - 1
Nr 040
Hans de ponnie - 2

 




Nr 041
Hans de Ponnie - 3
Nr 042
Nr 043
Elselijn
Nr 044
Prins Knobbelneus



Nr 045
Het grote Voorleesboek
Nr 046
Bruun de Beer - 1
Nr 047
Bruun de Beer - 2
Nr 048
Bruun de Beer - 3




Nr 049
Kerstfeest van twee domme kindertjes - 1
Nr 050
Kerstfeest van twee domme
kindertjes - 2
Nr 051
Het klompje dat op het water dreef - 1
Nr 052
Het klompje dat op het water dreef - 2




Nr 053
Het klompje dat op het water dreef - 3
Nr 054
Het zwarte poesje
Nr 055
Het huisje in de sneeuw
Nr 056
Kerstfeest 1

   
Nr 057
Kerstfeest 2
Nr 058
Rozemarijntje en de zwarte jongen
Nr 059
Nr 060
       
       
       
       
       
       
     

Nr 101
Nr 102
Nr 103
Nr 104
Fik - 2
 
Nr 105
Nr 106
Rozemarijntje - Omnibus

Nr 107
De wilde jagers
Nr 108
Annelies
 
Nr 109
De bengels in het bos
Nr 110
Het zwarte poesje
Nr 111
Nr 112
Inde Soete Suikerbol 8
     
Nr 113
Bello
Nr 114
Nr 115
Nr 116
       
       
Nr 165
Leren breien
Nr 166
Willem de kabouter
Nr 167
Drie beren lezen Bruun
Nr 169
De lentefee
Nr 170
Er is er een jarig, Hoera!

Nr 171
De sneeuwpop
(Het Grote Voorleesboek 5)
Nr 172
't Was alles zo móói!!
(Het Gouden Voorleesboek 1)
Nr 173
Kwekkie
(Het Gouden Voorleesboek 2)

Nr 174
Het poesje en het paard
(Het Gouden Voorleesboek 3)

Nr 175
Voor het raam als 't winter is
(Het Gouden Voorleesboek 4)
Nr 176
Die rare broek
(Het Gouden Voorleesboek 5)
Nr 177
Het eenzame prinsje
(Het Gouden Voorleesboek 6)
Nr 178
Klein Anneke en de Winterkoning
(Het Nieuwe Voorleesboek 1)
Nr 179
Ineke op de vlinder
(Het Nieuwe Voorleesboek 2)
Nr 180
Nr 181
Och die Grietje
(Het Nieuwe Voorleesboek 4)
Nr 182
De poes van juffrouw Oetleboe
(Het Nieuwe Voorleesboek 5)
Nr 183
De dikke bakker
(Het Grote Voorleesboek 6)
Nr 184
Nr 185
Angelijntje
Het Grote Voorleesboek 8
Nr 186
Nr 187
Nr 188
 
Nr 189
Nr 190
Zo'n griezelig beest
Nr 191
Allemaal katjes
Nr 192
Van de boze koster 2
Nr 193
Kareltje 3
Nr 194
Anneke en de sik 3
Nr 195
Het plekje dat niemand wist 2
Nr 196
Annelies 4
Nr 197
Nr 198
Akkie en haar kerstlantaarn
Nr 199
Kootje en haar kerstfeestjurk
Nr 200
Tom en van een jongen die jaloers was
Nr 201
Tippeltje
Nr 202
Het geheim
Nr 203
Ik en Beppie
Nr 204
Wilhelmus
Nr 205
Het ezeltje
Nr 206
Het verdwaalde schaap
Nr 207
Nr 208
Gedroogde appeltjes



 




Kalenders


Er zijn enkele verjaardagskalenders met afbeeldingen van Willem G. van de Hulst en verder zijn er de fraaie zgn 'schilden' van de scheurkalenders uit de vroegere jaren. Hoeveel dat er precies zijn en bij welke uitgevers verschenen is niet duidelijk .
Voor 2008 is een kunstkalender 'Vechtkronkels', samengesteld door Ed Toepoel en Peter leen tbv Unicef


Verjaardagskalender Crea-Cards met 12 afbeeldingen van illustraties


Overzicht van de afbeeldingen





Verjaardagskalender ter gelegenheid van 150 jaar Uitgeverij Callenbach 1854 - 2004








Kunstkalender 2008 'Vechtkronkels', samengesteld door Ed Toepoel en Peter Leen t.b.v. Unicef
met oa. de bijdrage voor juli 2008 "Loenen a/d Vecht" van Willem G. van de Hulst
(zie ook hieronder op de website www.vechtkronkels.nl)
 
 
 






Schoolplaten


Er zijn enkele zeer fraaie schoolplaten van de hand van Willem G. van de Hulst. Ze dienden om voor de klas te worden opgehangen. Dan konden de kinderen in de klas met de bijbehorende boekjes de verhaaltjes lezen die waren afgebeeld. En bovendien stond in het boekje bij de hoofdstukjes voor de herkenbaarheid vaak een klein gedeelte van de grote plaat. Zowel vader als zoon Van de Hulst hechtten zeer aan mooi en goed geïllustreerde boeken. De schoolplaten waren dan een handige aanvulling en voor smalle 'schoolportemonnees' een uitkomst. De hieronder aangegeven platen en boeken staan ook vermeld onder 'Boekentitels'.

De uitvoering van de platen mag duidelijk zijn. Op linnen geplakte platen in grootformaat en tussen stokken geklemd. Soms aan de uiteinden ophanghaken om de wandplaten ordelijk en genummerd te kunnen weghangen. Van de 'Stedenplaat' zijn ook vier losse, kleine platen uitgegeven. Ook zijn hiervan enkele losse platen zonder linnen gesignaleerd maar dat kunnen ook kopiën zijn geweest. De wandplaten behorende bij de serie 'Luister-kijk-lees' zijn me tot nu toe nog niet allemaal bekend. De bijbehorende boekjes zijn ook in Canada verschenen.


 
Zomer- en winterplaat
Duizend jaar - stedenplaat
Luister-kijk-lees

   


 

 


Ik zie, ik zie wat jij niet ziet - deel 1


Verhalen bij de grote wandplaat, geschreven en geïllustreerd door W. G. van de Hulst jr. De verhaaltjes in dit boekje behoren bij de grote wandplaat, getekend door W.G. van de Hulst jr, gedrukt in 10 kleuren. Met een korte toelichting van de schrijver. Uitgegeven bij N.Samson n.v. / Alphen aan den Rijn.
Enkele kleine zwart-wit illustraties naar de wandplaat.

[1e druk 1957]

Nb. Alle vijftien drukken zijn nagenoeg identiek, alleen de kaftkleuren variëren enigszins)

  1e druk 1957 - 20,5x16,5 - 44 pag. ing.
  3e druk zj - 20,5x16,5 - 44 pag. ing.



Zomerwandplaat ca 115x87
isbn 90-01- 53480-5
    6e druk 1960 (1961) - 20,5x16,5 - 44 pag. ing ƒ1,15
  8e druk 1963 - 20,5x16,5 - 44 pag. ing.
13e (ongewijzigde) druk 1968 - 20,5x16,5 - 44 pag. ing.
14e (ongewijzigde) druk 1969 - 20,5x16,5 - 44 pag. ing.
15e druk 2e oplage 1971 - 20,5x16,5 - 44 pag. ing.isbn 90 14 64251 2
Uitgeversnaam van voorplat naar achterkant


Ik zie, ik zie wat jij niet ziet - deel 2


Verhalen bij de grote wandplaat, geschreven en geïllustreerd door W. G. van de Hulst jr. De verhaaltjes in dit boekje behoren bij de grote wandplaat, getekend door W.G. van de Hulst jr, gedrukt in 10 kleuren. Met een korte toelichting van de schrijver. Uitgegeven bij N.Samson n.v. / Alphen a.d.Rijn.
Enkele kleine zwart-wit illustraties naar de wandplaat. [

1e druk 1957]
    1e druk 1957 20,5x16,5 - 44 pag. ing.
  2e druk 1957(!) 20,5x16,5 - 44 pag. ing
  3e druk 1957(!) 20,5x16,5 - 44 pag. ing.
  6e druk 1961 20,5x16,5 - 44 pag. ing.
  8e druk 1963 20,5x16,5 - 44 pag. ing.
  9e druk 1964 20,5x16,5 - 44 pag. ing.
14e druk 1969 20,5x16,5 - 44 pag. ing.
15e druk 2e oplage 1971j 20,5x16,5 - 44 pag. ing.isbn 90 14 64261 X
Uitgeversnaam van voorplat naar achterkant

8e druk

15e druk



Ik zie, ik zie wat jij niet ziet


Verhalen bij de zomerplaat. Vijftig verhalen (30 zomer en 20 winter) geschreven en geïllustreerd door W. G. van de Hulst jr. In keerdruk met Kijk het heeft gesneeuwd en aan beide kante een uitvouwbare plaat uitgegeven bij Leopold, Den Haag. Eerder 15 drukken in twee deeltjes bij Samson, Alphen aan den Rijn. Vanaf de 2e druk bij Den Hertog, Houten

[1e druk 1985]

1e druk 1985 keerdruk 28x20 - 52 + 42 pag. ing. isbn 90 258 9642 1 Leopold, Den Haag
(Voor België A.G.H.A.Baart pvba Deurne)



Ik zie, ik zie wat jij niet ziet


Verhalen bij de zomerplaat. Vijftig verhalen (30 zomer en 20 winter) geschreven en geïllustreerd door W. G. van de Hulst jr. In keerdruk met Kijk het heeft gesneeuwd en aan beide kante een uitvouwbare plaat uitgegeven bij Leopold, Den Haag. Eerder 15 drukken in twee deeltjes bij Samson, Alphen aan den Rijn. Vanaf de 2e druk bij Den Hertog, Houten

[1e druk 1985]

2e druk 1992 keerdruk 28x20 - 52 + 42 pag. ing. isbn 90 331 0901 8 Den Hertog, Houten



Ik zie, ik zie wat jij niet ziet - luister CD's

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet is de titel van dit luisterboek dat in de jaren zestig als klassikaal leesboekje voor de onderbouw van de basisschool het licht zag.
Toen een vernieuwend concept omdat vóór de klas een grote wandplaat hing van het imaginaire stadje waar alle avonturen plaatsvonden.
Die grote platen zijn nu schaars en erg gezocht, de verhaaltjes hebben hun volle kracht nooit verloren. De herkenbaarheid - Van de Hulst zo eigen - ligt besloten in de kleine dingen: een hond die boos is omdat zijn baasje niet met hem spelen wil, de angst en verlatenheid van een verdwaald konijntje in de nacht.
Kattekwaad, vindingrijkheid, heimwee, ontzag voor gezag, humor. Je vindt het allemaal in deze kleine juweeltjes die voorgelezen worden door Rose Marijne van de Hulst, de dochter van de schrijver en illustrator W.G. van de Hulst jr.


2007 Den Hertog ISBN, 9789033120831
Prijs: € 19,90


(info van de site www.wegwijzerarnhem.nl)


 

 
Kijk het heeft gesneeuwd - deel 1

Verhalen bij de winterplaat, geschreven en geïllustreerd door W. G. van de Hulst jr.. De verhalen in dit boekje behoren bij de grote wandplaat 'Winter', getekend door W.G. van de Hulst jr, gedrukt in 10 kleuren. Met een korte toelichting van de schrijver. Uitgegeven bij N.Samson n.v. / Alphen aan den Rijn.
Enkele kleine zwart-wit illustraties naar de wandplaat.

[1e druk 1960]


(Nb. Alle vijftien drukken zijn nagenoeg identiek, alleen de kaftkleuren variëren enigszins)

1e druk 1960 20,5x16,5 - 44 pag. ing.
2e druk 1961 20,5x16,5 - 44 pag. ing.


winterwandplaat ca 115x87
isbn 90-01- 53480-5
  3e druk 1961 20,5x16,5 - 44 pag. ing. ƒ1,35
7e druk 1964 20,5x16,5 - 44 pag. ing.
8e druk 1966 20,5x16,5 - 44 pag. ing.


Kijk, het heeft gesneeuwd - deel 2

Verhalen bij de winterplaat, geschreven en geïllustreerd door W.G. van de Hulst jr.. De verhalen in dit boekje behoren bij de grote wandplaat 'Winter', getekend door W.G. van
de Hulst jr, gedrukt in 10 kleuren. Met een korte toelichting van de schrijver. Uitgegeven bij N.Samson n.v. / Alphen aan den Rijn.
  Enkele kleine zwart-wit illustraties naar de wandplaat.

[1e druk 1960]

(Nb. Alle drukken zijn nagenoeg identiek, alleen de kaftkleuren variëren enigszins)
1e druk 1960 20,5x16,5 - 44 pag. ing.
2e druk 1961 20,5x16,5 - 43 pag. ing. ƒ1,25
3e druk 1961 20,5x16,5 - 43 pag. ing. ƒ1,35
8e druk 1966 20,5x16,5 - 44 pag. ing.


8e druk


7e druk



Kijk, het heeft gesneeuwd


Verhalen bij de winterplaat. Vijftig verhalen (30 zomer en 20 winter) geschreven en geïllustreerd door WG. van de Hulst jr. In keerdruk met Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en aan beide kante een uitvouwbare plaat uitgegeven bij Leopold, Den Haag. Eerder 15 drukken in twee deeltjes bij Samson, Alphen aan den Rijn. Vaaf de 2e druk bij Den Hertog, Houten

[1e druk 1985]

1e druk 1985 keerdruk 28x20 - 52 + 42 pag. ing. isbn 90 258 9642 1 Leopold, Den Haag
(Voor België A.G.H.A.Baart pvba Deurne)



Kijk, het heeft gesneeuwd


Verhalen bij de winterplaat. Vijftig verhalen (30 zomer en 20 winter) geschreven en geïllustreerd door WG. van de Hulst jr. In keerdruk met Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en aan beide kante een uitvouwbare plaat uitgegeven bij Leopold, Den Haag. Eerder 15 drukken in twee deeltjes bij Samson, Alphen aan den Rijn. Vaaf de 2e druk bij Den Hertog, Houten

[1e druk 1985]

2e druk 1992 keerdruk 28x20 - 52 + 42 pag. ing. isbn 90 331 0901 8 Den Hertog, Houten



 

Duizend jaar deel 1

verteld en getekend door Willem G. van de Hulst bij de grote 'Stedenplaat', gedrukt in 4 kleuren. Uitgegeven bij N.Samson nv Alphen aan den Rijn.
Met een Ten geleide van J.de Rek
Hfdst 1 Als het winter is (duizend jaar geleden)
Hfdst 2 De jaarmarkt (zeshonderd jaar geleden)

[1e druk 1966]

1e druk 1966 20x20 - 58 pag. ing.
2e druk 1967 20x20 - 58 pag. ing.
5e druk 1968 ongewijzigd 20x20 - 58 pag. ing.



 

Duizend jaar deel 2

verteld en getekend door Willem G. van de Hulst bij de grote 'Stedenplaat', gedrukt in 4 kleuren. Uitgegeven bij N.Samson nv Alphen aan den Rijn.
Met een Ten geleide van J.de Rek
Hfdst 1 Harmen (driehonderd jaar geleden)
Hfdst 2 Koen (honderd jaar geleden)
Hfdst 3 Jaap en Dikkie (deze tijd)

[1e druk 1966]

1e druk 1966 20x20 - 58 pag. ing.
2e druk 1967 20x20 - 58 pag. ing.
5e druk 1968 ongewijzigd 20x20 - 58 pag. ing.


   


 

De wolvenjacht

Een verhaal van duizend jaar geleden. Kinderen van vroeger, deel 1.
Tekst en illustraties van Willem G. van de Hulst jr. Uitgegeven bij G.F. Callenbach - Kampen. Eerder verschenen (1966) in de serie Duizend jaar deel 1, onder de titel 'Als het winter is'. (Samson, Alphen aan den Rijn). De verhalen in deze serie behoorden bij de grote 'Stedenplaat'.

[1e druk 2002]

1e druk 2002 20,5x21 - 31 pag. geb. isbn 90 266 1146 3

 

.


Rumoer op de jaarmarkt

Een verhaal van zeshonderd jaar geleden. Kinderen van vroeger deel 2. Tekst en illustraties van Willem G. van de Hulst jr. Uitgegeven bij G.F. Callenbach - Kampen. in 1966 uitgegeven in de serie Duizend jaar deel 1, onder de titel 'De jaarmarkt'. (Samson, Alphen aan den Rijn). De verhalen in deze serie behoorden bij de grote 'Stedenplaat'.

[1e druk 2002]

1e druk 2002 20,5x21 - 31 pag. geb. isbn 90 266 1147 1

 

 



De grote teen van vader


Een verhaal van driehonderd jaar geleden. Kinderen van vroeger, deel 3.
Tekst en illustraties van Willem G. van de Hulst jr. Uitgegeven bij G.F. Callenbach - Kampen. Eerder verschenen (1966) in de serie Duizend jaar deel 2, onder de titel 'Harmen'. (Samson, Alphen aan den Rijn). De verhalen in deze serie behoorden bij de grote 'Stedenplaat'.

[1e druk 2002]

1e druk 2002 - 20,5x21 - 31 pag. geb. isbn 90 266 1146 3


.


Een gevaarlijk dier


Een verhaal van bijna honderd jaar geleden. Kinderen van vroeger deel 4.
Tekst en illustraties van Willem G. van de Hulst jr. Uitgegeven bij G.F. Callenbach - Kampen.
Eerder verschenen (1966) in de serie Duizend jaar deel 2 onder de titel 'Koen'. (Samson, Alphen aan den Rijn). De verhalen in deze serie behoorden bij de grote 'Stedenplaat'.

[1e druk 2002]

1e druk 2002 20,5x21 - 31 pag. geb. isbn
 



Herfst in het bos

Luister-kijk-lees deel 1. Een combinatie van wandplaten, leesboekjes en geluidsband.
Illustraties van de schrijver. UItgegeven door Samson Leersystemen, Alphen aan den Rijn.

[1e druk 1972]
1e druk, 1e oplage/2e oplage1972 20x20 - 34 pag. ing.


 



Winter in het weiland
Luister-kijk-lees deel 2. Een combinatie van wandplaten, leesboekjes en geluidsband.
Illustraties van de schrijver. UItgegeven door Samson Leersystemen, Alphen aan den Rijn.

[1e druk 1972]
1e druk, 1e oplage/2e oplage1972 20x20 - 32 pag. ing.


 



Voorjaar aan het water
Luister-kijk-lees deel 3. Een combinatie van wandplaten, leesboekjes en geluidsband.
Illustraties van de schrijver. UItgegeven door Samson Leersystemen, Alphen aan den Rijn.

[1e druk 1972]
1e druk, 1e oplage/2e oplage1972 20x20 - 32 pag. ing.


 



Zomer aan zee

Luister-kijk-lees deel 4. Een combinatie van wandplaten, leesboekjes en geluidsband.
Illustraties van de schrijver. UItgegeven door Samson Leersystemen, Alphen aan den Rijn.

[1e druk 1972]
1e druk, 1e oplage/2e oplage1972 20x20 - 34 pag. ing.


 



Artikel van Gerhild van Rooij uit Âldtjerk (Fr) - cultuurpublicist voor o.a. Pluskrant.nl -
over de schoolplaten van Willem G. van de Hulst
Met haar welwillende instemming mag het artikel hier worden opgenomen.